ЈЕЗИК ПРИЈАТЕЉСТВА- ПОВЕЗАО МЛАДЕ БЕГЛА(БОРДО) И ПАЛИЛУЛЕ(НИШ)
18.03.2014


У оквиру програма међународне билатералне сарадње и Франкофанских дана у Србији ученици ОШ ''Краљ Петар-ПРВИ'' у Нишу и Колежа ''Марцеллин Бертхелот'' у Беглу крај Бордоа у Француској, под покровитељатвом Градске општине Палилула приказали су на сцени Народног позоришту у Нишу коман „Мали принц“, по делу Антуана Сент Егзиперија. Сав приход од продатих улазница намењен је у хуманитарни фонд „Помозимо нашој деци“, који је пре годину дана установила Градска општина Палилула у Нишу. Протагонисти ове јединствене позоришне групе младих из Бегла (Бордоа) и Ниша, поздрављени су од бројне публике, која је са пажњом пратила комад „Мали принц“ на фрнцуском и спском језику.

О раду на представи, сарадњи две школе и доприносу хуманитарној активности „Помозимо нашој деци“, по завршетку представе, на конференцији за новинаре говорили су: Александре Арсић, професорка француског и једна од редитељки, Бобан Џунић, председник Градске општине Палилула, директорка Францускогинститута уНишуОрели Мишел, Роберт Џунић, директор ОШ ''Краљ Петар-ПРВИ'' у Нишу, протагонисти представе „Мали принц“, представници Колежа ''Marcellin Berthelot'' у Беглу крај Бордоа у Француској

Прошлогодишњи сусрет ученика и професора две школе у Беглу (Француска) омогућио је да се оснује француско-српска позоришна трупа ученика две школе и активно ради на адаптацији дела ''Мали Принц'' уз позоришне пробе. Дело ''Мали принц'' је по речима Александре Арсић, одабрано за заједничку представу поводом обележавања 70 година постојања најчитанијег књижевног дела 20.века а други разлог је, порука коју нам је писац Antuan Sent Egziperi оставио - стварати везе између људи

Идеја професора - аутора овог пројекта, професорке француског, Florans Erode, Žerom Lozeg, проф.географије и историје и Александре Арсић, професорке француског у Нишу, да за време представе, ученици говоре текст овог књижевног дела на свом матерњем језику, а притом разумеју шта једни другима говоре, „јер језик не треба да представља баријеру за дружење и стварање јаких веза међу младима“, успешно је презентована на сцени нишког Народног позоришта. Овим пројектом, презентовали смо јединствен језик-језик пријатељства, изјавила је Florans Erode.

Међународна сарадња Града Ниша и француског департмана Жиронд у области омладине, културе и заштите животне средине успостављена је октобра 2012. године уз подршку амбасаде Француске у Србији. Представници Колеџа у Беглу бораве у Нишу у оквиру Франкофанских дана у Србији од 16. до 23. марта како би са својим пријатељима из нишке школе ''Краљ Петар-ПРВИ'' презентовали заједнички пројекат. На пријему за госте из Француске и њихових домаћина из основне школе ''Краљ Петар-ПРВИ'', председник Градске општине Палилула Бобан Џунић, истакао је „пре две године успоставили смо сарадњу са француским градом Дуленом, након пројекта који су реализовали ученици и професори наше Гимназије „Светозар Марковић“. Активност школа колежа ''Marsellin Bertlo'' у Беглу и основне школе ''Краљ Петар-Први'' у Нишу, отвара нове могућности сарадње. Захваљујем што сте одлучили, да заједничким позоришним пројектом „Мали принц“, подржите хуманитарну активност наше општине – рекао је председник Џунић, Овај децентрализовани вид сарадње са Француском доприноси упознавању, људи, управа, култура и становништва наших локалних самоуправа. Дугорочни циљ те сарадње, јесте да се подрже размене, посете али исто тако и заједнички наступ ка европским фондовима. Надам се, нагласио је председник општине Палилула у Нишу, да ће заједничка протекла активност омогућити  да остваримо овај циљ. (ЕКОполис, текст и фото Д.Видојковић)